2011. szeptember 21., szerda

Kézimunka, népviselet Stájerországban









Ez bizony egy óriási téma, így hát csak néhány személyes benyomásomat írom le.

Ausztriában sokkal többen kézimunkáznak mint nálunk. Szinte minden faluban, ahol bolt van, lehet kézimunkához, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz anyagot, fonalat cérnát kapni. Gyakran botlik az ember népviseleti ruhákat árusító boltokba is. A mi kis falunban is volt egy ilyen bolt.

És az emberek, fiatalok idősek szívesen hordják ezeket a ruhákat és ahogy láttam, nem is mindig csak ünnepi alkalmakkor, templomba.

Ezekhez a ruhákhoz pedig gyakran készül kézzel kötött kabátka, sapka, sál, kendő, zokni. Zoknikötő fonalakból is óriási a választék és nem is megfizethetetlen áron.

A népviseletek persze nem olcsók, legtöbbször gyönyörűen megvarrt darabokról van szó. Mutatok is példát az egyik salzburgi üzlet kollekciójából.
Bár bőséges a fonalválaszték, most én nem vásároltam, iszonyatos mennyiségű fonal van itthon, ezeket kéne már szaporábban feldolgoznom.

Szívesen használják és mutogatják a horgolt kézimunkáikat is.

És végezetül egy újság és egy könyv, amit ott vásároltam. És legfőképp pedig az én saját büszkeségeim, saját népviseleti darabjaim.









3 megjegyzés:

  1. szép helyen jártatok, a dinrdli ruhákat én is szívesen hordanám, kényelmesebb utcai viselet, mint a mi sokszoknyásunk:-)
    Fonalbolt és minden sarkon? :-)

    VálaszTörlés
  2. Én biztos nem tudtam volna megállni, hogy legalább csak egy zoknira valót ne hozzak:-)
    Szép a népviseleti ruhád.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen !
    Az egyik képen felismerni vélem a drindli ruhát.
    Nekem is volt kislány koromban.

    Elképzelem mi lenne velünk ha minden sarkon nem kocsma lenne hanem kézimunka bolt :-))

    VálaszTörlés