2011. október 3., hétfő

Kisvasúttal a Mura völgyében

Az 1898 m magasan eredő Felső-Mura a Magas-Tauerban, Salzburg tartományban ered, majd Stájerországban egy éles kanyarral délre, a szlovén határ felé veszi az irányt. Itt kelet-délkeletnek fordul és Légrádnál ömlik a Drávába. Teljes hossza 454 km. A Mura alsó folyása, az Alsó-Mura "megrögzött" határfolyó. Az utolsó 130 km-ből, mintegy 100 km hosszan képez államhatárt (kb. 35 km szlovén-osztrák határ, 20 km horvát-szlovén, és kb. 45 km magyar-horvát határ).Nagy élmény a Mura völgyi kisvasút, mely 1894 óta szállít utasokat, még maga Ferenc József császár is utazott rajta. A sínpár a tiszta, zöld vizű Mura folyó mellett fut, csendes nyaralókkal teli vidékeket érintve, hegyek völgyek között.

Folytassuk kirándulásaink sorát ezzel a nosztalgia kisvasúttal Tamswegig, Salzburg tartomány szép kisvárosáig. A kb. 45 km-es utat „őrült” sebességgel, másfél óra alatt teszi meg a gőzös. Sok kis megálló van és még vizet is veszünk út közben. Bámuljuk a Murát, rajta a vadvizi evezősöket,a biciklistákat, a rendezett udvarokat, házakat, kis templomocskákat a frissen kaszált dombokon.

A visszaindulásig sétát teszünk a városban. A bámészkodás mellett jut idő egy fagylaltozásra és egy kézimunkaboltban tett látogatásra, ahol vásárolok is: egy könyvet és egy Verena újságot.








































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése