2011. október 15., szombat

Salzburg

Utolsó kirándulásunk Salzburg.


Bár Ausztriában már sokszor jártam, ebben a városban még soha. Sokat hallunk róla, ünnepi játékok, Mozart, a téli Salzburg, síelés... ott járni mégis más.
Viszonylag hosszú útra indulunk és Salzburghoz közeledvén olyan városok neveit olvassuk a táblákon, ahová szintén jó lenne eljutni. Salzkammergut, Berchtesgaden...
Az autót kinnhagyjuk a város szélén ( a parkolójegy egésznapos városi közlekedésre is használható) és trolival beutazunk a központba. Csodaszép időt fogtunk ki, rengeteg a turista, mindenki élvezi az őszi napsütést.


Siklóval megyünk a várba, ahonnan gyönyörű a kilátás a városra. A várbéli séta után a belváros szűk kis utcáin csatlakozunk a hömpölygő tömeghez, bámuljuk a kirakatokat,Mozart Kugelt veszünk, kávét iszunk Ausztria legrégebbi kávéházában a Tomaselliben.


Megnézzük Mozart szülőházát és a Salzach folyó mellett elballagunk a csodás, csupa virág Mirabell kastélyig. Ez a pár óra csak benyomásokat szerezni elég, sokkal több idő kéne alaposan megismerni a várost. Hát még a környéket. Az autópályán megyünk vissza Murauba és még így is sokmindent látunk, igaz csak messziről. Jó lenne megnézni a Hohenwerfen várát, a dachsteini jégbarlangot, aminek a kilátója, a Skywalk, jól látszik a pályáról. Sajnos egy baleset miatt az egyik alagút előtt jóideig vesztegelünk, de az autósok türemesek, sőt beszélgetések alakulnak ki.


Még a Tomaselliben szerettünk volna salzburgi galuskát enni, van ott mindenféle csodás sütemény,de "nockerlt" sajnos ők nem árulnak. Ajánlottak pár helyet, ahol kapni, ezekből választottam az Arany Kacsát és álljon itt az ő receptjük búcsúzóul.


Itthon feltétlenül megcsinálom.


Salzburgi galuska recept:
Hozzávalók:
10 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
6 tojássárgája
6 evőkanál liszt
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. Adjuk hozzá apránként a cukrot, az átszitált lisztet és a tojások sárgáját. A keveréket egy kivajazott és vörösáfonya lekvárral megkent tálba szaggatjuk. 3 nagy halmot készítünk.
200 fokon kb. 12 percig sütjük, közben a sütőt ne nyissuk meg. Megszórjuk porcukorral és azonnal tálaljuk.

























































1 megjegyzés:

  1. Olyan jó látni azokat a helyeket, ahol már jártam:-)

    Ezt a Salzburgi galuskát azt hiszem, hogy én is kipróbálom, ha nem is áfonya lekvárral.

    VálaszTörlés